21 august 2017

„Pagini de istorie adunate și păstrate
în depozitele Bibliotecii Academiei Române“

Expoziție de periodice și foi volante


„Ostași, v-am chemat ca să purtați steagurile noastre peste hotarele unde frații noștri vă așteaptă cu nerăbdare și cu inima plină de nădejde.[…] Arătați-vă deci demni de gloria străbunilor; de-a lungul veacurilor un neam întreg vă va binecuvânta și vă va slăvi.“

Acesta este un fragment din Apelul lansat de Regele Ferdinand în timpul Primului Război Mondial către ostașii români, ce poate fi citit integral pe una din foile volante panotată în expoziția „Pagini de istorie adunate și păstrate în depozitele Bibliotecii Academiei Române“. Expoziția realizată de Biblioteca Academiei Române, prin Serviciul Organizarea, Conservarea Colecțiilor și Serviciul Catalogare-Clasificare Periodice, Foi Volante, va fi vernisată marți, 22 august 2017, ora 13, în sala „Theodor Pallady“ și reunește 35 de foi volante și aproximativ 60 de titluri de periodice, acoperind peste două secole de istorie românească.

Cele mai vechi documente prezentate publicului datează din secolul al XVIII-lea (Carte de scutire dată de Voievodul Ștefan Cantacuzino la 1715, o Chemare către toti Românii spre a se înarma contra Turcilor, emisă la 1769). Alături de ele, din aceeași categorie a foilor volante, sunt expuse apeluri, proclamații, programe de teatru și caiete de sală, afișe și manifeste aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române. Dintre ele amintim: texul poeziei lui Vasile Alecsandri Hora Unirii, difuzat în 1848, Proiectul de sistematizare a limbii române cu caractere românești, transmis pe foi volante în martie 1859, Proclamațiunea ce anunța abdicarea domnitorului Al.I. Cuza, semnată de Dimitrie Ghica și transmisă la 11/23 februarie 1866, anunțuri de apariție a unor ziare românești, afișe de propagandă comunistă etc.

Nucleul expoziției este reprezentat de publicațiile periodice românești, de la primul ziar înregistrat în Biblioteca Academiei Române, „Revista Carpaților“ (1860), la ziarele și revistele care au făcut gloria presei noastre în perioada interbelică și până la ziarul „Scânteia“ de propagandă comunistă. Vizitatorii vor putea răsfoi publicații celebre editate de parsonalități celebre: „Literatorul“ lui Al. Macedonski, „Moftul român“ al lui I.L. Caragiale, „Convorbiri literare“, „Viața românească“, „Axa“, revistă de artă, literatură și politică în care semnau Anton Holban, Camil Petrescu, Eugen Ionescu, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica.

Alături de ele, redutabila presa politică, de diverse orientări: „Românul“ editat de Partidul Național Liberal, „Timpul“, oficios al Partidul Conservator, cele trei ziare cu titlul „Dreptatea“, unul aparținând Partidului Național Țărănesc, altul Partidului Poporului aflat sub președinția Generalului Averescu, iar cel de-al treilea editat de Partidul Național Liberal din Basarabia, dar și trei publicații ale extremei drepte: „Cruciada Românismului“, editat de Mihai Stelescu, „Sfarmă Piatră“ și „Porunca vremii“. Nu lipsesc „Curentul“ lui Pamfil Șeicaru sau cotidianul de informare „Universul“, cu numărul dedicat încoronării de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922.

Tabloul este întregit de gazete locale prounioniste precum „Vocea Oltului“ și „Gazeta Transilvaniei“ și de publicații de război precum „Ecoul Crimeei“, ziar de informare, editat în română și alte 3 limbi, germană, rusă și tătară, apărut în perioada 1942-1944 și destinat soldaților aflați pe frontul din Caucaz.

Între documentele expuse vor fi cu siguranță interesante pentru public Calendarul Datoriei externe a României de la 1877, donat Bibliotecii Academiei Române de către D.A.Sturdza, președinte al Academiei Române la momentul donării, Mersul trenurilor, începând cu prima apariție din 1892, Harta căilor ferate române de la 1899, prima Carte de telefon a Bucureștiului (1894) și prima Carte de telefon din provincie, cea a orașului Brăila (1899), revistele ilustrate precum „Ilustrația“, „Gazeta ilustrată“, „Revue de la mode“, „Realitatea ilustrată“, „La Caricature“, publicația pariziană „L’autographe“ din care este expus numărul din 1864-1865 în care se află autografe ale scriitorilor Alfred de Musset, Alphonse de Lamartine, Eugen Sue, George Sand.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 150 de ani de la înființarea Bibliotecii Academiei Române și anticipează seria de expoziții dedicate Centenarului Marii Uniri din 2018.

Expoziția va fi deschisă în Sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, în perioada 22-31 august 2017, de luni-vineri, între orele 10:00-16:00. Vizitatorii vor beneficia de ghidaj și explicații din partea specialiștilor Bibliotecii.

Pentru informații suplimentare:
Daniela Stanciu și Radu Mitrescu, curatori expoziție
Tel.: 021. 212.82.84

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006