26 ianuarie 2018

600 de ani de la moartea domnitorului Țării Românești Mircea cel Bătrân


Academia Română, prin Secția de științe istorice și arheologie și Secția de arte, arhitectură și audiovizual, organizează miercuri, 31 ianuarie 2018, sesiunea științifică comemorativă „600 de ani de la moartea domnitorului Țării Românești Mircea cel Bătrân (1418-2018)“. Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.

Sesiunea va fi deschisă de acad. Cristian Hera, Președintele Academiei Române. Vor susține prelegeri: acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual „Mare voievod, herțeg, despot: ctitorul de țară Mircea I“; acad. Victor Spinei, Vicepreședinte al Academiei Române, „Țările Române și lumea stepelor euroasiatice la cumpăna secolelor XIV-XV“; acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, „Mircea cel Bătrân și Transilvania“ și prof.univ.dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, „Mărturii arheologice și numismatice în estul Țării Românești în vremea domniei lui Mircea cel Bătrân“. În cadrul evenimentului va fi lansată medalia „Brăila – 650 de ani de atestare documentară“.

Comunicările abordează o paletă largă de probleme, care pun în lumină realizările relevante ale domniei unei mari personalități a istoriei noastre medievale, reliefând aspecte mai puțin cunoscute.

„Este primul dinast român care a dobândit un consistent prestigiu european, prin faptul că s-a implicat în modul cel mai tranșant în acțiunile de apărare a independenței țării sale și în stoparea expansiunii otomane asupra Europei creștine. Cu totul remarcabil este și rolul său de ctitor și de sprijinitor al culturii“ precizează academician Victor Spinei, Vicepreședinte al Academiei Române.

Mircea cel Bătrân, născut în 1355 și mort pe 31 ianuarie 1418, a fost domn al Țării Românești vreme de trei decenii, între 1386-1394 și 1397-1418. În perioada domniei sale, Țara Românească a cunoscut cea mai mare întindere teritorială, precum și o întărire a autorității voievodale.
 

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006