6 august 2018

Academia Română își exprimă profundul regret față de profanarea Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmației


Conducerea Academiei Române a luat act cu un sentiment de stupoare și de revoltă de profanarea prin cuvinte grave, cu un caracter antisemit, a Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmației, loc sacru al amintirii, menit să ducă peste veacuri condamnarea eternă a Holocaustului. Faptul în sine, deși este unul izolat, se cuvine să fie cercetat, iar autorii trebuie să fie pedepsiți exemplar.

Românii și România nu pot tolera niciodată asemenea manifestări și cu atât mai puțin în anul Centenarului Marii Uniri, când ne străduim să convingem lumea de dreptatea noastră, de curățenia unor sentimente prin care ne-am construit unitatea statală deplină, unitate făurită nu împotriva altora și pentru binele noii Europe.

Academia Română, care a beneficiat de-a lungul vremii și de generozitatea unor evrei români preocupați de propășirea științei și culturii românești, își exprimă profundul regret față de acest episod grav și militează în continuare pentru respectarea valorilor universale și a particularităților tuturor popoarelor lumii.

 

ACADEMIA ROMÂNĂ

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006