22 octombrie 2018

George Banu aniversat de Academia Română
la împlinirea a 75 de ani


Academia Română organizează marți, 23 octombrie 2018, sesiune aniversară omagială dedicată teatrologului George Banu, membru de onoare al Academiei Române, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 12, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române.

Reputatul om de teatru, cu o prestigioasă carieră internațională, va fi elogiat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual, și profesorul Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române.

Cuvântul de mulțumire al profesorului George Banu va fi adresat în cadrul unei prelegeri cu tema „Teatrul, îl caut peste tot“, o profesiune de credință transformată în constantă existențială vreme de peste 50 de ani.

În cadrul acestui eveniment va avea loc lansarea antologiei „Pagini alese“, trei volume de „Eseuri“, „Studii“ și „Mărturii“, apărute la Editura Nemira.

Născut pe 22 iunie 1943, la Buzău, George Banu și-a făcut debutul în România, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ din București, unde a fost asistent vreme de 4 ani, între 1969-1973. Își va continua însă cariera universitară la Paris, unde se stabilește în 1973, și o va desăvârși până la cel mai înalt grad, acela de profesor de clasă excepțională la Institutul de Studii Teatrale Paris III Sorbonne Nouvelle.

A debutat editorial tot în România, cu articole de critică teatrală publicate în revistele „Contemporanul“, „Secolul XX“, „România literară“, „Tribuna“. La scurtă vreme după instalarea în Franța va deveni membru al colegiului de redacție al revistei „Travail théâtral“ (1976-1982) și colaborator la revistele „Les Nouvelles littéraires“, „Cahiers de l᾽Est“, „Art Press“ ș.a. Actualmente conduce revista „Alternatives theatrales“ și colecția „Le Temps du théâtre“ la Editura Actes-Sud.

George Banu a scris zeci de cărți de teatrologie, eseuri și studii dedicate cu deosebire regiei moderne și reprezentanților săi celor mai de seamă la nivel mondial. „Arta teatrului“ (1975, în colab.), „La formation du comédien“ (1981, în colab.), „Bertolt Brecht ou le petit contre le grand“ (1981), „Mémoires du Théâtre“ (1987), „Le Rouge et Or: une poétique du théâtre à l᾽italienne“ (1989), „Peter Brook: de «Timon d᾽Athènes» à «La Tempête» ou le metteur en scène et le cercle“ (1991), „Antoine Vitez: la fièvre des idées“ (1994, în colab.), „Avec Brecht“ (1999), „Les cités du théâtre d᾽art: de Stanislavski à Strehler“ (2000), „Livada de vișini, teatrul nostru. Jurnal de spectator“ (2000), „L᾽espace théâtral“ (2002), „Exercices d’accompagnement. D᾽Antoine Vitez à Sarah Bernhardt“ (2002), Ultimul sfert de secol teatral: O panoramă subiectivă“ (2004), „Les Répétitions. De Stanislavski à aujourd᾽hui“ (2005), „Shakespeare, le Monde est une scène. Métaphores et pratiques théâtrales“ (2009), „Les Voyages du comédien“ (2012) sunt numai câteva titluri dintr-o operă impresionantă, publicată la cele mai mari edituri pariziene și tradusă în numeroase limbi.

George Banu este de asemenea una dintre cele mai implicate personalități în viața culturală și teatrală europeană: a fost președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (1994-2001); este fondator și director artistic al Academiei Experimentale de Teatru, iar din 1995 membru de onoare al Fundației Culturale Române. Este membru în juriul a numeroase festivaluri internaționale de teatru.

În 2005 a primit titlul Doctor honoris causa din partea Universității „Al. I. Cuza“ din Iași (2005), apoi a fost distins cu același titlu de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București (2006), Universitatea din Târgu Mureș (2012) și Universitatea Tesalonic (2014).

Pentru excepționala sa carieră a primit recunoașterea atât a statului român, cât și a celui francez: Președinția României i-a acordat Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Comandor (2002), iar în Franța a fost distins cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze (2005) și cu Ordinul „Mérite National“ ( 2009). Este deținător al multor premii, precum Premiul UNITER (2006), Premiul special al Festivalului „Shakespeare“ (Craiova, 2012), Marele Premiu al Academiei Franceze (2014).

George Banu a fost ales cetățean de onoare al orașelor São Paolo și Milano și al orașului său natal, Buzău.

În martie 2013 Academia Română l-a ales membru de onoare.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006