7 decembrie 2018

Lansare de carte
„Istoria clădirii Academiei Române. La 120 de ani“


Academia Română va găzdui marți, 11 decembrie 2018, ora 11, lansarea volumului „Istoria clădirii Academiei Române. La 120 de ani“, alcătuit de profesor Nicolae Noica, reputat inginer constructor, ministru al Lucrărilor Publice în perioada 1996-2000, și un foarte bun cunoscător al istoriei marilor construcții din România.

Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Române și va fi onorat de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care va rosti cuvântul de deschidere și care a redactat prefața volumului.

Cartea va fi prezentată de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, de Silvia Colfescu, director al Editurii Vremea, și de autorul lucrării, prof. Nicolae Noica.

Iubitor de istorie și caracterizat de un autentic simț al valorii, profesorul Nicolae Noica a consacrat peste un an cercetării arhivelor și bibliotecilor, pentru a identifica toate datele relevante privind istoria actualului sediu al Academiei Române, clădire în care cel mai înalt for de cultură și știință al țării își desfășoară activitatea începând cu anul 1890.

Înființată în 1866, inițial sub numele de Societatea Literară Română, Academia Română a funcționat la începuturile sale în Palatul Universității. Începând cu anul 1881, când România este declarată regat, Regele Carol I pune problema înzestrării principalelelor instituții ale statului cu sedii proprii, reprezentative pentru importanța lor națională. Astfel, Academia Română va dobândi, în decurs de nouă ani, propria reședință, alcătuită dintr-un grup de trei case boierești, situată astăzi între Calea Victoriei și Bulevardul Dacia. Profesorul Nicolae Noica a identificat și prezentat în paginile cărții sale, cu un profesionalism desăvârșit, căruia i se adaugă erudiția și acribia, toate etapele succesive de solicitări, aprobări, achiziții, reparații și reconstrucții ale caselor Ștefan Bellu, Constantin Șt. Cesianu și Mina Zaleski, intrate în proprietatea Academiei Române. Localul în care Academia Română funcționează și astăzi, în Calea Victorie 125, a fost inaugurat în urmă cu 120 de ani, în martie 1898.

Volumul este meritoriu nu numai pentru recuperarea unei istorii documentare pe baze științifice, dar și pentru reconstituirea cu talent a unei întregi epoci, o frescă vie a atmosferei sfârșitului de secol XIX. În acest sens, președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, remarcă în prefața volumului: „În cartea aceasta despre palatul Academiei de pe Calea Victoriei pulsează însăși Academia, cu aproape toată istoria sa; se simt la fiecare pagină pașii grei ai marilor savanți și scriitori care au alcătuit panorama culturii și științei românești. Istoria acestui edificiu – iluminată de inginerul profesor Nicolae Noica – întregește în chip fericit istoria deplină a venerabilei instituții, iar publicarea cărții acesteia la Centenarul Marii Uniri mai așază o cărămidă la forța edificiului național, pregătind terenul pentru bicentenar“.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006