25 noiembrie 2020

„Antisemitismul și violența politică în România interbelică – cât și cum
s-a scris și ce mai avem de făcut“


Academia Română, prin Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din București, organizează joi, 26 noiembrie 2020, masa rotundă cu tema „Antisemitismul și violența politică în România interbelică – cât și cum s-a scris și ce mai avem de făcut“. Evenimentul se va desfășura on-line, în două secțiuni succesive, în intervalul orar 10-15.

Manifestarea va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Sunt invitați să participe Amir Sagron, Șeful Adjunct de Misiune al Ambasadei Israelului la București, acad. Răzvan Theodorescu și acad. Victor Spinei, vicepreședinți ai Academiei Române, prof. Carol Iancu, Universitatea din Montpellier, Dan-Andrei Muraru, consilier Administrația Prezidențială, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector al Universității București, Mihai Firică, secretar de stat, Ministerul Culturii, oameni de știință din România și din străinătate, reprezentanți diplomatici ai unor state la București, precum și oficiali ai statului român. Lucrările vor fi moderate de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și coordonator al Centrului de Studii Transilvane.

Organizat pentru a marca începerea în România, la 9 septembrie 1940, a fazei active a legislației antisemite – excluderea Cultului Mozaic din rândul cultelor istorice protejate și autorizate –, manifestarea își propune să abordeze problema tuturor formelor de violență politică din perioada premergătoare intrării României în cel de-al doilea război mondial, în special a antisemitismului, cu scopul formării unei platforme naționale de dezbatere a fenomenelor politice extreme și a marcării contribuției Academiei Române la studiul totalitarismului de dreapta și al Holocaustului.

Cu acest prilej va fi anunțată constituirea în cadrul Academiei Române a Grupului de studiere a antisemitismului și a Holocaustului și va fi prezentată lucrarea „O sută de ani după Tratatul minorităților (1919). Aspecte din istoria și civilizația evreilor din România“, coordonator Carol Iancu, apărută recent la Editura Academiei Române.

Programul integral al evenimentului poate fi consultat pe site-ul Academiei Române. Evenimentul poate fi urmărit online accesând:

https://us02web.zoom.us/j/86473400147?pwd=bDM0SkNVYW82NkVpY1JPNmFZUzRhQT09
 

Biroul de comunicare al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006