NOUTĂŢI

APEL
CĂTRE CLASA POLITICĂ

 

Prin tradiție și prin statut, Academia Română nu participă direct la viața politică a țării. Obiectivele ei presupun, dimpotrivă, o totală independență față de ideologiile de partid și față de orice angajament electoral. Academia Română se ferește de opțiuni circumstanțiale, de confruntări directe și interesate, de a se plasa pe o poziție, inevitabil partizană, a combatantului din arena politică, dar nu-și poate îngădui să refuze rolul observatorului atent și echidistant decât asumând blamul unui nejustificabil absenteism civic și al unei vinovate aroganțe.

O instituție precum Academia Română, născută prin mobilizarea unor inteligențe prestigioase din toate domeniile, nu poate trata cu indiferență evenimentele care au loc pe scena publică. În calitatea ei de protector tradițional al limbii române, Academia Română își manifestă îngrijorarea pentru reaua ei folosire în multe dintre disputele publice curente, pentru creșterea nepermisă a coeficientului de agresivitate, trivialitate, precaritate gramaticală și sărăcie lexicală, tot mai frecvente în discursul public.

Este motivul pentru care, în perspectiva iminentei campanii electorale, am înțeles să ne adresăm întregii clase politice, precum și tuturor cetățenilor cu drept de vot, îndemnându-i să dovedească, în perioada următoare, maturitate, responsabilitate, luciditate și echilibru, bună-credință, sportivitate și stil. În opinia noastră, oamenii politici trebuie să ofere nu numai soluții utile de guvernare, ci și modele de comportament. Ei trebuie să vorbească în respectul deplin al interlocutorului și al audienței, valorificând resursele de noblețe ale limbii române. Stilul academic al discursului și dialogului nu trebuie să rămână virtutea unei minorități. El ar trebui să fie o referință plauzibilă în confruntările dintre partide, dar și în mass-media. Invităm, prin urmare, pe toți cei care participă la cursa electorală să aibă în vedere și preocuparea pentru pentru acuratețea limbajului, pentru corectitudinea înfruntării.

Întreaga țară, toți românii așteaptă de la oamenii politici soluții economice și sociale de dezvoltare durabilă, trainică a țării care să slujească bunăstării meritate de noi toți. Prin urmare, cursa electorală trebuie să fie o competiție a ideilor bune, a programelor performante și a acțiunilor perseverente, pline de moralitate, precum și a dialogului elegant pe scena publică. În acest sens, invităm oamenii politici să-și conexeze eforturile de creație, de gândire și acțiune politică, spre o strategie de dezvoltare durabilă a României, convergentă celei europene, prin care fiecare român, tânăr ori vârstnic, să-și găsească locul și împlinirea în țara sa.

Prima generație de academicieni români s-a ilustrat nu numai în teritoriul cercetării și al creativității, ci și în acela al acțiunii publice. Din rândurile acestei generații s-au desprins fondatorii României moderne: Ion Heliade Rădulescu (care a fost și cel dintâi președinte al nou înființatei Academii), C.A. Rosetti, Titu Maiorescu, Timotei Cipariu, George Bariț, Vasile Alecsandri, Spiru Haret și încă mulți academicieni, de aceeași anvergură. Cu toții au fost exemple de probitate intelectuală și morală, cu toții s-au implicat în efortul fondator al unei țări prospere și civilizate. Ei au dovedit că știința și cultura nu sunt incompatibile cu destinul civic, ci că poți fi prezent politic, fără să abandonezi exigențele purtării demne și ale rostirii frumoase. Avem obligația să fim, în cât mai mare măsură, la înălțimea acestor înaintași. În numele lor, și al românilor de bunăvoință lansăm acest apel, pe care îl dorim auzit, înțeles și asumat.

 
Acad. Ionel Haiduc Președinte
Acad. Marius Sala  Vicepreședinte
Acad. Dan Berindei Vicepreședinte
Acad. Marius Iosifescu Vicepreședinte
Acad. Florin Filip Vicepreședinte
Acad. Păun Ion Otiman Secretar General
 
30 octombrie 2008
 

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006