IN MEMORIAM

 

 

18.11.2006

Academia Română anunță cu îndurerare stingerea din viață, în ziua de 18 noiembrie, a chimistului Ioan Alexandru Silberg, membru corespondent al Academiei Române. 

Născut în anul 1937, Ioan Alexandru Silberg și-a făcut studiile universitare la Facultatea de Chimie a Universității din Cluj, unde, în 1970 și-a susținut doctoratul, continuându-și specializarea în Germania, Franța, Marea Britanie și SUA. După o bogată activitate de cercetător, în 1990 a devenit profesor de chimie organică iar, între 1992-2003, șef al Catedrei de chimie organică a Universității din Cluj și, un timp, profesor invitat la Universitatea din Marsilia. Din anul 2000 a fost directorul Institutului de Cercetări în Chimie „Raluca Ripan” din Cluj. 

Neobosit și talentat cercetător, Ioan Alexandru Silberg a adus contribuții notabile îndeosebi în chimia heterociclurilor, în primul rând a fenotiazinei, compus de bază în cele mai importante medicamente cu acțiune asupra sistemului nervos central. Rezultatele cercetărilor sale sunt expuse în peste o sută de lucrări și studii, publicate singur sau în colaborare și peste 40 de comunicări susținute în manifestări științifice internaționale. Menționăm dintre acestea: „Recent Advances in the Chemistry of Phenothiozines” (în colab), „Metode magnetice de analiză”, „Chimie organică”, „Kolhlenstoff-Chlor-und rom Verbindungen” (incluse în tratatul „Methodicum Chimicum), „Teoria reactivității compușilor organici” (în colab.), „Chimia organică a compușilor naturali”. Valoarea acestor contribuții este atestată și de cele peste două sute de citări în literatura de specialitate. 

A fost distins de două ori cu Premiul Consiliului Cercetării al Universității „Babeș-Bolyai” și, în 1999, un juriu internațional i-a acordat Premiul „Specs and Biospecs”, pentru cea mai pertinentă viziune despre trecutul, prezentul și viitorul chimiei heterociclice. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1996.

Prin stingerea din viață a profesorului Ioan Alexandru Silberg, comunitatea academică pierde un cercetător și profesor de excepție, un om cu alese calități intelectuale și morale.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006