VIAȚA ACADEMICĂ

Acad. Nicolae Victor Zamfir - Membru de Onoare al B’nai B’rith România (22.02.2018)

 

 

In ziua de joi, 22 februarie 2018, într-o adunare festivă desfășurată la Templul Coral din București, Domnului Academician Nicolae Victor Zamfir i-a fost acordată Distincția și Placheta de Membru de Onoare al B’nai B’rith România.
 

Spicuim din cuvântul rostit cu acest prilej de domnul Jose Iacobescu, președintele B’nai B’rith România:

 Este o deosebită onoare faptul că Domnul Academician Nicolae-Victor Zamfir, Director General IFIN-HH, ELI-NP, a acceptat propunerea noastră de a primi distincția „Membru de onoare” al Forumului B’nai B’rith România.

România se poate mândri cu multe realizări de prestigiu. Cu sigurantă, însă, cea mai mare realizare științifică și tehnologică a României în secolul XXI este Laserul de la Măgurele! Meritul revine Domnului Academician și Director General Nicolae-Victor Zamfir și echipei pe care o conduce.

Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI- NP), pilonul romanesc al proiectului ELI, este cel mai mare proiect de investiții în cercetare știintifică din istoria României și unul dintre cele mai mari din lume în momentul actual.

In cadrul proiectului european ELI Extreme Light Infrastructure, devenit cel mai important proiect european de cercetare în domeniul laserilor, între România și Franța a luat naștere o cooperare fără precedent în trei domenii: cercetare, cu participarea Centrului național francez de cercetare științifică (CNRS), industria de vârf, cu participarea THALES pentru livrarea sistemului de laseri și cooperarea universitară, prin crearea de programe de studii.

In vara anului 2016, Profesorul Nicolae Victor Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, a fost distins cu Legiunea de Onoare in grad de Ofiter, de catre Ambasadorul Frantei în România. In cadrul ceremoniei, Excelența Sa, Francois Saint-Paul declara: "Fară determinarea, expertiza, cunoștințele și răbdarea domnului Profesor Zamfir, proiectul ELI-NP probabil nu ar fi putut să ia naștere la Măgurele".

 

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006