Viața academică

 


 
Academicianul Marius ANDRUH
Președinte al Secției de Științe Chimice a Academiei Române

MEMBRU DE ONOARE
al Academiei de Științe a Moldovei

 

 

Academicianul Marius Andruh a fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul Adunării Generale din 24 octombrie 2018. Alegerea a fost făcută la propunerea Institutului de Chimie din Chișinău, ca semn de recunoaștere a realizărilor academicianului Marius Andruh în chimia coordinativă și a contribuțiilor aduse la dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre chimiștii din cele două țări.

Ceremonia acordării înaltului titlu a avut loc la Chișinău, în data de 18 decembrie 2018.

 

 

Academicianul Marius Andruh este profesor la Facultatea de Chimie a Universității din București, director al Departamentului de chimie anorganică al acestei facultăți și președintele Secției de științe chimice a Academiei Române.

Doctor în chimie din 1988, cu specializări la Paris și Göttingen, Marius Andruh a desfășurat o bogată carieră didactică în țară și pe meridianele lumii: a fost profesor asociat la Universitatea Québec din Montréal și visiting professor la Universitatea din Bordeaux, Institute Universitaire de France, Universitatea „Pierre et Marie Curie“ din Paris, Universitatea „Paul Sabatier“ din Toulouse, Universitatea „Louis Pasteur“ din Strasbourg, Universitățile din Göttingen, Brno, Angers, Jena, Manchester, Valencia, Rio de Janeiro, Universitatea din Bordeaux - Centre de Recherche „Paul Pascal“.

Profesorul Andruh a contribuit prin cercetările sale la dezvoltarea chimiei combinațiilor complexe poli-nucleare, cu realizări în direcții importante precum: arhitecturi supramoleculare în chimia coordinativă și inginerie cristalină; magnetism molecular; materiale moleculare luminescente etc. A elaborat strategii originale pentru obținerea polimerilor de coordinare prin utilizarea de noduri oligo-nucleare homo- și hetero-metalice, a descris noi tipuri de topologii pentru polimerii de coordinare, a sintetizat, împreună cu colaboratorii săi, pe baza unei strategii proprii, primii nano-magneți moleculari mono-dimensionali cu trei ioni metalici diferiți. Între performanțele cercetărilor sale se înscrie și utilizarea, pentru prima dată, a complecșilor heteroleptici bis-oxalato ai cromului (III) ca metalo-liganzi pentru obținerea de sisteme hetero-metalice cu punți oxalato.

Rezultatele cercetărilor sunt publicate în peste 270 de articole și patru capitole de carte, care însumează peste 7700 citări (h-index = 44 - ISI; 45 - SCOPUS). Peste 25 de articole au figurat în topul celor mai citate sau accesate articole ale unor prestigioase reviste internaționale de specialitate: „Chemical Communications“, „Chemistry - A European Journal“, „Inorganic Chemistry“, „Dalton Transactions“ ș.a. A ținut peste 100 de conferințe și seminare la manifestări științifice internaționale.

Laboratorul pe care îl conduce a făcut parte dintr-o rețea de excelență a Uniunii Europene (Proiect MAGMANet, 2005-2009), care a reunit cele mai prestigioase laboratoare din Europa în domeniul magnetismului molecular. Urmarea acestui proiect a fost înființarea Institutului European de Magnetism Molecular, pe care l-a condus în calitate de director în perioada 2008-2013.

Este membru sau ocupă poziții de conducere în diverse asociații profesionale internaționale, precum și în comitete editoriale. Este membru al Academia Europaea, membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere, Paris, membru al European Academy of Sciences, membru în comitetul științific al European Conference on Molecular Magnetism (Tomar, 2006, Wroclaw, 2009; Paris, 2011; Karlsruhe, 2013; Zaragoza, 2015) și membru în comitetul științific al Winter School on Coordination Chemistry, Karpacz, Polonia (2008, 2010, 2012, 2014, 2016) etc.

În România este membru de onoare al Societății Române de Știința Materialelor și Creștere a Cristalelor, redactor șef la „Revue Roumaine de Chimie“, președinte al Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Chimie, autor de manuale școlare pentru liceu.

De-a lungul carierei a fost distins cu numeroase premii și tiluri. Este Doctor honoris causa al Universității de Vest din Timișoara, Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca și al Universității din Angers, Franța. Este deținătorul Diplomei de Onoare și Medalia „G. Spacu“ oferită Societății de Chimie din România, Diplomei Conferința Nenitzescu-Criegee a Societății Germane de Chimie și al altor premnii și distincții.

Președinția României l-a decorat în anul 2008 cu Ordinul Național „Pentru Merit“, în grad de Cavaler.

În iunie 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2009, membru titular. Din același ani deține funcția de președinte al Secției de științe chimice a Academiei Române.

Alegerea profesorului Marius Andruh ca membru al Academiei de Științe a Moldovei este o recunoaștere în plus a unei cariere de excepție și certifică implicarea sa în dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre specialiștii români și moldoveni.
 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006