NOUTĂŢI

30 octombrie 2008 - APEL CĂTRE CLASA POLITICĂ

Prin tradiție și prin statut, Academia Română nu participă direct la viața politică a țării. Obiectivele ei presupun, dimpotrivă, o totală independență față de ideologiile de partid și față de orice angajament electoral. Academia Română se ferește de opțiuni circumstanțiale, de confruntări directe și interesate, de a se plasa pe o poziție, inevitabil partizană, a combatantului din arena politică, dar nu-și poate îngădui să refuze rolul observatorului atent și echidistant decât asumând blamul unui nejustificabil absenteism civic și al unei vinovate aroganțe.

O instituție precum Academia Română, născută prin mobilizarea unor inteligențe prestigioase din toate domeniile, nu poate trata cu indiferență evenimentele care au loc pe scena publică. În calitatea ei de protector tradițional al limbii române, Academia Română își manifestă îngrijorarea pentru reaua ei folosire în multe dintre disputele publice curente, pentru creșterea nepermisă a coeficientului de agresivitate, trivialitate, precaritate gramaticală și sărăcie lexicală, tot mai frecvente în discursul public.

Este motivul pentru care, în perspectiva iminentei campanii electorale, am înțeles să ne adresăm întregii clase politice, precum și tuturor cetățenilor cu drept de vot, îndemnându-i să dovedească, în perioada următoare, maturitate, responsabilitate, luciditate și echilibru, bună-credință, sportivitate și stil. În opinia noastră, oamenii politici trebuie să ofere nu numai soluții utile de guvernare, ci și modele de comportament. Ei trebuie să vorbească în respectul deplin al interlocutorului și al audienței, valorificând resursele de noblețe ale limbii române. Stilul academic al discursului și dialogului nu trebuie să rămână virtutea unei minorități. El ar trebui să fie o referință plauzibilă în confruntările dintre partide, dar și în mass-media. Invităm, prin urmare, pe toți cei care participă la cursa electorală să aibă în vedere și preocuparea pentru pentru acuratețea limbajului, pentru corectitudinea înfruntării.

(...)

 16 octombrie 2008 - Institutul Național pentru Studii Avansate (IRSA)

În ziua de 16 octombrie, în Sala de Prezidiu a Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române și prof. univ. Anton Anton, ministrul Educației au semnat, în calitate de co-inițiatori, proiectul de act normativ care prevede înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Român de Studii Avansate (IRSA), instituție publică, cu personalitate juridică sub egida Academiei Române și coordonarea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS).

Conform documentului, misiunea acestui institut este de a desfășura, promova și încuraja cercetarea științifică avansată în colaborarea cu specialiști din diaspora.

Atribuțiile IRSA au în vedere promovarea cooperării interdisciplinare în cadrul național și internațional, posibilitatea acordării unor burse de studiu pentru ariile tematice definite de Consiliul Director al instituției, stimularea dezbaterilor publice asupra unor probleme contemporane etc.

Pentru desfășurarea activității institutului, Academia Română va oferi un spațiu de 1.000 mp la Casa Academiei iar cheltuielile de întreținere vor fi asigurate de ANCS. Fondurile vor fi asigurate din participarea la proiecte și programe de educație, cercetare și inovare, cu finanțare națională și internațională, donații din partea unor persoane fizice și juridice din România și din străinătate. De asemenea, Guvernul României și Academia Română vor contribui cu alocații.

Detalii

17 - 19 septembrie 2008 - Diaspora în Cercetarea Științifică Românească

Sub înaltul patronaj al Primului Ministru al României, Domnul Călin Popescu Tăriceanu , Cancelaria Primului Ministru în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Academia Română organizează Conferința "Diaspora în Cercetarea Științifică Românească", în perioada 17 - 19 Septembrie 2008, în București (...).
 

9 septembrie 2008 - PROIECTUL PANTEONUL ROMÂNIEI

Academia Română consideră că a sosit momentul ca România să edifice o instituție monumentală destinată personalităților strălucite care au adus în decursul timpului onoare Patriei ori s-au jertfit pentru Gloria sa.

Prezidiul, luând în discuție această idee generoasă, consideră că este datoria morală a Academiei Române, ca for științific și cultural suprem al țării, să propună Parlamentului, Președinției și Guvernului României precum și opiniei publice, proiectul pentru ctitorirea unei instituții de reprezentare națională, în care să-și regăsească locul cele mai înalte valori de spiritualitate ale neamului românesc.

Academia Română sugerează ca această instituție să se numească, într-un spirit de tradiție europeană, Panteonul României. El va concentra ilustre personalități din viața cultural știintifică a Țării: scriitori, artiști, oameni de știință, istorici, inventatori, oameni politici care au contribuit la făurirea României, mareșali ai României, comandanți străluciți de mari unități, figuri reprezentative ale mișcării naționale de rezistență, înalți ierarhi care s-au remarcat în slujirea altarului, eroi din primul și al doilea război mondial.

Clădirea afectată acestui proiect de importanță natională, pe lângă caracterul de monumentalitate pe care trebuie să-l exprime, va oferi un spațiu care ar urma să fie destinat celor ce ar binemerita de la Patrie.

Optăm pentru adoptarea pe frontispiciul Panteonului României, a formulei de maximă reprezentare și conciziune împrumutate de pe frontispiciul Panteonului francez - Aux Grandes Hommes, la Patrie Reconnaissante (Oamenilor Mari, Patria Recunoscătoare).
Pentru realizarea acestui proiect Academia Română înființează Fundația PANTEONUL ROMÂNIEI care se va ocupa de finanțarea proiectului din fonduri private.

                                                                     Biroul Prezidiului Academiei Române
 

Patrimoniul Academiei Române

continuare

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006