MEMBRI DE ONOARE AI ACADEMIEI ROMANE

Mariana NICOLESCO
Artist liric, soprană

Membră de Onoare a Academiei Romane
din 1993

 

Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină pe cele mai prestigioase scene și în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneția, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, la Tokyo, Nagoya, Osaka, Pretoria, la Festivalul de la Salzburg, Maggio Musicale Fiorentino sau Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, Salle Pleyel la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Accademia di Santa Cecilia de la Roma, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului și cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creația contemporană.

A interpretat în premieră mondială capodopera Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Orașului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde românești la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni.

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Interpretările Marianei Nicolesco sunt considerate de marele critic și muzicolog italian Paolo Isotta drept adevărate “miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei Traviata de debut“, la Maggio Musicale Fiorentino - operă în care avea să strălucească de peste 200 de ori pe scenele lumii - ori cu sublima capodoperă Beatrice di Tenda de Vincenzo Bellini. Înregistrarea pe CD a operei La Traviata de Giuseppe Verdi a fost publicată în America în mult celebrata serie Historical Performances, în timp ce aceea cu Beatrice di Tenda era declarată de revista Gramophone, la Londra, “piatră de hotar în discografia belliniană”.

Membră de Onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, de asemenea Membră de Onoare a Academiei Internaționale Mihai Eminescu din Craiova, Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Profesor Onorific precum și Doctor Honoris Causa al Universității Transilvania din Brașov, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte din Chișinău, unde a susținut conferența pe tema “Sărbătorim Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacră a Cântului”, Membră a Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris. Primește Premiul Constantin Brâncoveanu “pentru întreaga sa carieră de excepție”.

Comandor al Republicii Italiene, Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor în Franța, ea e decorată cu Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce “pentru merite excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”, desemnată Prima Femeie de Succes din România, Mariana Nicolesco, “o mare voce a timpului nostru”, a primit Premiul Special și Medalia Kulturpreis Europa “pentru performanțele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor și formator al tinerei generații și pentru rolul excepțional, încununat de succes, pe care-l asumă în relația României cu Europa și a Europei cu România”.

Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace “în semn de recunoaștere a angajamentului său în favoarea moștenirii muzicale, a creației artistice, a dialogului între culturi și a contribuției sale la promovarea idealurilor Organizației” și Ambasador Onorific UNESCO.

Ea se consacră în continuare, între altele, activităților legate de evenimentele majore pe care le-a creat: Festivalul și Concursul Național al Liedului Românesc sau Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, manifestare la care au participat din 1995 încoace peste 2900 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente, între o ediție și alta a acesteia având loc Cursuri de Măiestrie Artistică oferite unui mare număr de artiști români și din diverse alte țări. Evenimentelor Darclée le-a fost acordat Înaltul Patronaj UNESCO.

“Una dintre cele mai importante competiții din lume” scrie în Ediția Jubiliară a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée prestigiosul cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat „Constantin Brâncuși, George Enescu, Mariana Nicolesco, sau Cultul unei țări pentru Gloriile sale”.

 

ECOURI ÎN PRESA INTERNAȚIONALĂ
(Detalii)

 
 

Mariana Nicolesco prezintă Recitalul Extraordinar Liedul Românesc - Cântec de dor
28 noiembrie 2021

 

Mariana Nicolesco - Un nume "de copertă"
Revista Colocvii Dunărene 2021

 

Gânduri despre Hariclea Darclée și Ionel Perlea
14 ianuarie 2021

 

Mariana Nicolesco - Omagiu Centenarului Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor
26 octombrie 2020

 

Anul muzical al sopranei Mariana Nicolesco s-a încheiat cu un splendid Concert de Crăciun la Banca Națională a României
12 decembrie 2019


Master Class Mariana Nicolesco - În memoria legendarei Hariclea Darclée
29 iulie - 4 august 2019, Brăila

Gala Master Class

 

Mariana Nicolesco și Radu Varia la Academia Europeană de Științe, Arte și Litere, Paris 2019

 

Ediția 2018 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes
«Centenarul Marii Uniri ne reunește în cânt»

 

Conferirea Medaliei cu cele două mari jubilee - „Centenarul Marii Uniri" și „Împlinirea a șase veacuri și jumătate de atestare documentară a Brăilei" și Diplomei de onoare - sopranei Mariana Nicolesco - la Deschiderea Cursurilor de Măiestrie Artistică MASTER CLASSES

 

Mariana Nicolesco: Un an al marilor celebrări

 

Mariana Nicolesco: Liedul e cântec de dor

 

Cultura românească în lume
Mariana Nicolesco și Radu Varia Membri ai Academiei Europene de Științe, Arte și Litere

 

Interviul acordat de soprana Mariana Nicolesco la 6 decembrie 2018 jurnalistului Cristi Marica pentru emisiunea Oaza de muzică a postului național Radio România Cultural

 

La Banca Națională a României Concert magic de Crăciun Mariana Nicolesco și “zmeii” săi

 
copyright © Academia Romana 2006

copyright © Academia Romana 2006