Nr. 1-2; ianuarie - februarie 2009, Anul XIX (219-220)


În deschiderea acestui număr al revistei sunt publicate comunicările prezentate la sesiunea dedicată împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, organizată la Palatul Patriarhiei Române, locul unde, în 1859, a avut loc Adunarea electivă în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales şi domn al Ţării Româneşti. Se pot citi comunicările susţinute de Traian Băsescu (pag.5), preşedintele României, acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române (pag. 6-7) şi P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, membru de onoare al Academiei Române (pag. 8-10). Pentru Dl. Traian Băsescu „lecţia cea mai însemnată a acestei Uniri, pentru noi cei de astăzi, este cea oferită de curajul şi determinarea de a crede într-un proiect care construieşte naţiunea modernă şi dă sens istoriei”. Într-o desfăşurare a evenimentelor de atunci, P.F. Daniel a subliniat: „Devenit domnitor, Alexandru Ioan Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea Unirii de către puterea suzerană otomană şi puterile garante europene şi apoi pentru desăvârşirea Unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial numele de România, având capitala la Bucureşti, cu un singur guvern”. Reliefând însemnătatea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza, acad. Dan Berindei scrie că: „A însemnat deschiderea căii către unirea desăvârşită care va avea loc în 1918, a însemnat apoi o modernizare intensă care a avut loc, şapte ani de reforme, continuate în timpul Principelui şi apoi a Regelui Carol I. A fost şi preludiul firesc al independenţei, care avea să fie dobândită la mai puţin de două decenii.” Se mai pot citi articolul „Cum s-a făurit România: un gând pentru Unire” (pag. 11-13), semnat de prof. Ioan Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Române şi „Cezariadă europeană şi Unire română” (14-15) de Ion Oltean.

O a doua secţiune a revistei este consacrată bicentenarului Charles Darwin, în care sunt publicate comunicări susţinute la sesiunea ştiinţifică „200 de ani de la naşterea lui Charles Darwin şi 150 de ani de la publicarea Originii speciilor”. În deschidere, este publicată comunicarea „Originea speciilor şi (r)evoluţia biologiei moderne” (pag. 16-20) de acad. Maya Simionescu pentru care „Ridicată la rangul de teorie universală, teoria evoluţionistă a lui Darwin, alături de teoria relativităţii a lui Albert Einstein, au pus bazele noii ere ştiinţifice şi tehnologice, caracteristică secolelor XX-XXI”. În „200 de ani de la naşterea lui Charles Darwin” (pag. 21-24) Liliana Gregorian şi Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, prezintă principalele idei ale teoriei darwiniene, ilustrând ca „la baza întregii sale opere au stat numeroasele idei pe care le-a adunat şi prelucrat personal, ori au fost cercetate de alţi oameni de ştiinţă”, ca şi spiritul de observaţie cu totul deosebit şi puterea de sinteză, care, împreună, „au condus la urzeala gândirii sale ştiinţifice încununate de geniala teorie a evoluţiei biologice”. Octavian Popescu, membru corespondent al Academiei Române, prezintă „Locul biologiei moleculare în evoluţionism” (pag. 25-28). Impactul teoriei darwiniene este analizat de Mircea Flonta, membru corespondent al Academiei Române, în „Rezistenţa faţă de Darwin” (pag. 29-38), care sistematizând diferite teorii găseşte două surse ale rezistenţei faţă de teoria evoluţionistă: „rezistenţa motivată de constatarea că unele dintre concluziile ei sunt incompatibile cu o anumită viziune asupra lumii şi a omului, respectiv rezistenţa întreţinută de ataşamentul ferm faţă de anumite reprezentări de excelenţă ştiinţifică ce nu sunt satisfăcute de teoria lui Darwin”. Dumitru Popescu, membru de onoare al Academiei Române, scrie despre „Creaţionismul şi evoluţionismul din punct de vedere teologic” (pag. 39-41), ajungând la concluzia că „esenţialul problemei nu este nici creaţionismul şi nici evoluţionismul, fiindcă rămân teorii care ne plasează inexorabil în faţa morţii, lipsit de speranţa vieţii viitoare spre care tinde omul, ca unul zidit după chipul lui Dumnezeu”.

Revista publică discursul de recepţie rostit de acad. Ştefan Ştefănescu având ca temă „Românii - Latinii Orientului - şi conştiinţa europeană” (pag. 42-54), un excurs istoric bogat argumentat conducând spre concluzia că : „Astăzi, când conceptul de Europa are sens de univers cultural, de stare de spirit, de efort creator în găsirea de structuri economice, politice şi culturale care să asigure dezvoltarea liberă a popoarelor şi a identităţii lor statale, ca şi a legăturilor dintre ele, România găseşte în trecutul ei raţiunea şi speranţa, adică forţa de a face faţă destinului ei românesc şi european. Înălţimea se recunoaşte, de fapt, în adâncuri”. Este publicat şi răspunsul dat de acad. Camil Mureşanu (pag. 55-58).

La rubrica „In memoriam” sunt publicate biografiile membrilor Academiei Române stinşi din viaţă în această perioadă: Grigore Vieru (1935-2009), acad. Virgiliu Niculae Constantinescu (1931-2009) şi Constantin Ciopraga (1916-200).

Ultimele pagini ale revistei sunt consacrate obişnuitelor rubrici „Cronica vieţii academice”, „Apariţii la Editura Academiei” şi „Apariţii la Editura Academiei în colaborare cu alte edituri”.
 

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006